Nieuwsbrief zomer 2018

NIEUWSBRIEF zomer 2018

Beste sponsors en andere betrokkenen,

Via deze nieuwsbrieven houden we u op de hoogte van nieuws en activiteiten van Stichting Elijah Gambia.

In maart 2018 hebben Klaas en Leny namens de stichting in Gambia weer een bezoek gebracht aan allen bij wie Stichting Elijah Gambia betrokken is.
Klik hier voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief december 2016

Beste sponsors en andere betrokkenen,
Via deze nieuwsbrieven houden we u op de hoogte van nieuws en activiteiten van Stichting Elijah Gambia. Bij het uitkomen van deze nieuwsbrief zou elke sponsor in het bezit moeten zijn van een envelop met een nieuwe foto en een kleurplaat / brief van het sponsorkind.
Wij zijn alweer enkele weken terug van ons bezoek aan Gambia. Zoals we in de vorige nieuwsbrief vermeldden was het voor Ab de Raad de eerste keer dat hij meeging. In deze nieuwsbrief leest u daarom iets over zijn belevenissen en de indruk die dat op hem heeft gemaakt.
Maar voordat we Ab aan het woord laten, wil ik u namens het bestuur van Stichting Elijah Gambia een heel goede en gezegende kerst toewensen en een liefdevol 2017!
En mocht u in de kerstvakantie nog gaan ruimen, dan is kleding, schoenen, klein speelgoed, beddengoed, kussens e.d. van harte welkom. Er staat weer een grote partij schoolmeubilair, van de Goejanverwelleschool in Gouda, klaar voor verzending. Deze vullen we graag zo goed mogelijk op met andere goederen.
Er zijn ook een paar specifieke zaken die erg welkom zijn: incontinentie materiaal (maat M en/of XL) en we zijn op zoek naar een matras van 70 bij 180.
Ab in Gambia en Gambia in Ab
Ik heb mijn Gambia vuurdoop gehad. En hoe! Je komt in een totaal andere wereld. Dat is zowel positief; ik had nog nooit tegelijk met een leguaan in het zwembad gezwommen en dit reptiel verbleef ook regelmatig op ons terras, net als aapjes en prachtige vogels. Maar ook negatief: de enorme armoede!
Ik had veel verhalen gehoord, foto’s en films gezien, maar als je het zelf ziet, is het toch heel, heel anders. Op het moment dat je de poort van het hotel verlaat, word je geconfronteerd met bedelaars.
Twee mensen met een handicap hebben ons pad gekruist en voor hen proberen we, naast de 75 kids, wat extra’s te doen. Mariana heeft nu een veel beter onderkomen en voor Amady 22 jaar, vrolijke jongeman met een verlamd onderlichaam, proberen we incontinentiemateriaal in te zamelen.

Knipsel1

Ook gaat Klaas een speciaal bed voor hem in elkaar flansen.
We waren drie zondagen in Gambia en zijn in drie verschillende kerken geweest. Ook dat is een bijzondere ervaring. De ontmoetingen met pastor Dennis en pastor Baba waren hartverwarmend. Na de dienst mochten we bij hen thuis de maaltijd gebruiken. In de eerste dienst werd aan het begin 2 Korintiers 6:10 gelezen: ‘wij zijn arm maar toch maken wij velen rijk’. Het woord ‘arm’ krijgt dan ineens een heel andere lading dan in Nederland.


Na enkele dagen kwamen ook Klaas en Leny. Toen kon het werk beginnen...We gingen eerst naar de kleuterschool, die uit drie klassen bestaat. Het enthousiaste zingen van de kids was hartverwarmend. Er was nog maar één toilet in werking, de rest was verwoest door regen en storm. Er waren 5 nieuwe sponsorkids bij wie we op bezoek gingen. Jannie en ik bezochten Derrek. De 'woning' bestond uit één donker hok voor moeder en zoon - zelden elektriciteit - kookgedeelte was elders op de compound en moest met een aantal andere gezinnen gedeeld worden. Het is echt overleven in een mierenhoop. De vader van Derrek was via de Middellandse Zee naar Europa vertrokken. Ze hadden al anderhalf jaar niets van hem gehoord. Omgekomen op de Middellandse Zee?
En er zijn veel gebroken gezinnen. Maar het is opvallend hoe vrolijk de kinderen zijn!

Knipsel2

Heel bijzonder was het om te zien dat er heel veel andere projecten zijn die vooral door Engelsen en Nederlanders zijn opgezet en worden onderhouden. Er was zelfs een dovenschool gerund door katholieken. En er is bijv. het SOS kinderdorp waar 1500 kids opgevangen worden en ook onderwijs krijgen. Dit dorp ligt helaas wel pal naast een stinkende en rokende vuilnisbelt. Heel ongezond.
Op naar de ‘King's Kid Academy’. Dat was even geen vakantie, er moest hard gezwoegd worden. Klaas timmerde tafels in elkaar en Jannie, Leny en ik stopten vanuit de vele dozen (die per container ons vooruit waren gegaan) in 50 zakken: Handdoek- luxe schrijfboek -balpen -zeep -tandenborstel -tandpasta en bidon. Er heerst een goede discipline op school, maar het blijkt ook moeilijk om leraren te houden, omdat ze vaak 2 banen nodig hebben om rond te komen. De kinderen komen pas echt los als je beetje gek doet. Maar je zou ze allemaal wel mee naar Nederland willen nemen. Leny wordt ‘mamma Gambia’ genoemd, omdat ze zoveel kinderen helpt.
We hebben tijdens een heuse voetbalwedstrijd op een zandvlakte voetbaltenues (gedoneerd door het voormalige DEK uit Medemblik) kunnen uitdelen. Het was slim georganiseerd. Twee teams speelden tegen elkaar, en wie won, kreeg de shirts.Knipsel3
We hebben ook genoten van de prachtige natuur en de heerlijke temperatuur (34 graden). Muggen zijn gemakkelijker te doden dan in Nederland, ze hebben een Gambiaans tempo. Als iets niet loopt zoals het zou moeten (en dat is vaker dan je denkt) is het: "it’s the Gambia". Dat is Gambia...
Een geweldige ervaring, maar wel een die je westers materialistisch consumentisme op z’n fundamenten doet schokken.
En dat is heel, heel goed!
Met een hartelijke groet,

 

 

 

Download in PDF: Nieuwsbrief december 2016

Nieuwsbrief zomer 2017

Beste sponsors en andere betrokkenen,
Via deze nieuwsbrieven houden we u op de hoogte van nieuws en activiteiten van Stichting Elijah Gambia.
Het is alweer even geleden dat we een nieuwsbrief hebben uitgegeven. Dat komt niet omdat er niet gewerkt wordt, maar omdat er dit jaar nog geen nieuwe dingen zijn gebeurd.
Maar de vaste zaken lopen des te beter. De sponsoring van de kinderen op school. Het vervoeren van goederen naar de scholen, gezinnen en de twee gehandicapte mensen die we onder onze hoede hebben genomen. Amady is inmiddels voorzien van een nieuw matras met incontinentielegger, een voorraad incontinentiemateriaal en goederen die hij uit kan delen op de compound. Naar Mariama en onze lokale man Ansu is een kunststof kast verstuurd. De school is weer voorzien van een flinke hoerveelheid tafels en wat stoelen, wederom geschonken door de Goejanverwelleschool in Gouda. We danken Edwin en Stef voor de opslag! En via de school worden ook altijd goederen uitgedeeld aan de gezinnen van de sponsorkinderen.

  Jubileum
Komende maand augustus is het vijf jaar geleden dat Stichting Elijah Gambia is opgericht. We kijken met dankbaarheid en veel plezier terug op de jaren dat we samen met u hebben kunnen bijdragen aan een fijner leven voor zo'n honderd kinderen en gezinnen in Gambia.
Hoe de school nu draait met meer dan 400 leerlingen, voortgezet onderwijs, computeronderwijs en een kleuterdependance in een ander gebied, is totaal niet meer te vergelijken met hoe we het schooltje vijf jaar geleden aantroffen. Het mooiste van helpen is dat je jezelf langzaam maar zeker overbodig maakt en dat de ander op eigen kracht verder kan. Zover is het nog niet, maar we werken er wel naar toe en wie weet heeft de nieuwe President van Gambia daar ook nog een positieve invloed op.
Financieel
Ook op financieel gebied mogen we terugzien op gezegende jaren. Zonder één probleem hebben we steeds aan alle lasten die we op ons hebben genomen kunnen voldoen. En veel meer dan dat!

Regelmatig ontvangen we naast de sponsorgelden individuele giften van mensen. En één van onze bestuursleden, die een passie voor preken heeft, laat de sprekersvergoeding al jaren storten op de rekening van de stichting!
Onlangs mochten we voor het vierde jaar op rij de zak met geld ontvangen die door de kinderen van de katholieke Parochie te Zoetermeer, bij elkaar geklust wordt rondom hun communie. Dit jaar werd deze rechtstreeks overhandigd aan onze penningmeester Jannie. Tijdens hun dienst op 8 oktober zal één van onze bestuursleden de kinderen weer persoonlijk bedanken.
Wist u dat als het gaat om liefdadigheid de katholieke kerk op vele plaatsen in de wereld, ook in Gambia, zeer actief is? Dit wordt de kinderen al vroeg geleerd, zo hebben wij zelf mogen ondervinden. Top!

janny


Beleidswijziging
We willen dit jaar een kleine beleidswijziging doorvoeren. Verhoudingsgewijs zitten er steeds meer van onze sponsorkinderen in de klassen van het voortgezet onderwijs. Dit onderwijs is bijna twee keer zo duur als het kleuter en basisonderwijs. Het afgelopen schooljaar hebben we als stichting 1000 euro extra uitgetrokken om hierin tegemoet te komen en ook de school heeft een deel van de extra kosten op zich genomen. We gaan de komende jaren het zwaartepunt leggen op het voortgezet onderwijs, zodat we alle kinderen met wie we een sponsoring zijn aangegaan ook daadwerkelijk de hele school kunnen laten doorlopen. Praktisch betekent dit dat we sponsors die vrijkomen, omdat hun kind na grade 9 met een diploma op zak de school heeft verlaten, geen nieuw kind aanbieden, maar vragen of zij een duosponsoring (samen met een andere sponsor) aan willen gaan voor één van onze kinderen die in het voortgezet onderwijs zitten. Wanneer dit van toepassing is dan zullen we u daar persoonlijk over benaderen.
Tot zover deze nieuwsbrief.
Met een hartelijke groet,
Ab de Raad, Jannie de Raad-van Kleef, Edwin Tijdeman, Klaas Buijze en Leny ten Hove-Buijze

Nieuwsbrief winter 2017

Via deze nieuwsbrieven houden we u op de hoogte van nieuws en activiteiten van Stichting Elijah Gambia. 
 
 
In november 2017 hebben Ab en Jannie hun vakantie in Gambia doorgebracht. Namens de stichting hebben zij ook feeling gehouden met de scholen, de kerken en de gehandicapte mensen die we als stichting onder onze hoede hebben genomen. 
 
In deze nieuwsbrief vindt u een korte foto impressie van  hun belevenissen. En ook leest u het laatste nieuws vanuit de stichting. 
 
Klaas en Leny hopen in maart 2018 weer naar Gambia af te kunnen reizen. Dan zal er ook weer een ontmoeting plaatsvinden met alle individuele sponsorkinderen. 
 
De jaarlijkse nieuwe foto van uw sponsorkind en hun persoonlijke berichtje of tekening zal daarom niet zoals u gewend bent rond kerst overhandigd worden, maar rond Pasen 2018!
 
 
 
Bij hun bezoek aan de Kings Kid Academy troffen Ab en Jannie een goed functionerende school aan

Voor Mariama is de huur weer betaald. Met Amady is een bezoek gebracht aan de dokter. Hij voelt zich al lange tijd niet goed. Hij heeft medicatie gekregen en we hopen dat hij weer op zal knappen.

Natuurlijk hebben Ab en Jannie ook genoten van hun vakantie!

Klaas en Leny hebben afgelopen oktober de katholieke kids persoonlijk bedankt voor hun inzet voor de stichting. Het bedrag dat zij dit jaar bij elkaar hebben geklust besteden we aan een rolstoelplank voor Amady, zodat hij makkelijker in zijn huisje kan komen. de rolstoelplank is inmiddels aangeschaft en zit in de container onderweg naar Gambia.