In Gambia is geen leerplicht. Slechts 27 % van de bevolking is geschoold. Ongeveer 40% van de mensen vanaf 15 jaar kan lezen en schrijven. Veel kinderen kunnen niet naar school omdat het schoolgeld vaak niet op te brengen is en met name op het platteland zijn de kinderen ook nodig om te helpen in huis of op het land.
In Gambia wordt het onderwijs aan kleuters niet gesubsidieerd door de overheid. Ook voor voortgezet en hoger onderwijs worden de kosten volledig doorberekend aan de ouders. De staatsbasisscholen krijgen wel subsidie voor salarissen en onderhoud van het gebouw, maar alle andere zaken zoals leermiddelen en schooluniformen moeten door de ouders zelf worden bekostigd. Staatscholen zijn veelal groot. Er zitten zeer veel kinderen in een klas en het onderwijs is meestal onder de maat. Staatsscholen zijn altijd Islamitisch waardoor er de nodige aandacht wordt besteed aan het Arabisch en de Koran. Dit terwijl de meeste kinderen eerst nog Engels moeten leren als ze op school komen om zich in breder verband te kunnen gaan redden.
Om al deze redenen zijn er heel veel particuliere initiatieven voor beter onderwijs ontstaan in The Gambia, meestal met steun vanuit het buitenland. Deze particuliere of N.G.O. scholen, d.w.z. dat de overheid er geen bemoeienis mee heeft, zijn erg gewild in The Gambia. Ondanks dat particuliere scholen erg gewild zijn is dit voor de meeste Gambiaanse gezinnen een niet haalbare wens als dit niet gepaard gaat met ondersteuning van buitenaf. De kosten liggen hoger dan bij de staatsscholen en veel gezinnen kunnen zelfs de kosten voor een staatsschool niet opbrengen. Dat is niet zo vreemd want het gemiddelde inkomen in Gambia ligt op 30 euro per maand! Een leerkracht bijvoorbeeld verdient, afhankelijk van de bevoegdheden, tussen de 25 en 50 euro per maand. Iedereen die we gesproken hebben in Gambia had zelf of in de naaste familie wel een kind dat hierdoor niet naar school kon, waardoor elke hoop op een betere toekomst wegvalt.
